• ul. Powstańców Wielkopolskich 16
    62-510 Konin
  • (63) 243 77 05
TECHNIK HANDLOWIEC
Aby uzyskać tytuł technika handlowca, należy uzupełnić wykształcenie do średniego (w przypadku absolwentów gimnazjum i ZSZ)  oraz zdobyć określone kwalifikacje :

Dla absolwentów zasadniczej szkoły zawodowej
Zawód uzyskany w ZSZ Symbol kwalifikacji Liczba godzin kursu Okres kształcenia
Sprzedawca - A.18 A.22 (Prowadzenie działanlości handlowej) 290 3 semestry

Dla abslowentów liceum gólnokształcącego i gimnazjum
Symbol kwalifikacji Liczba godzin Okres kształcenia
A.18 ( Prowadzenie sprzedaży)
A.22 ( Prowadzenie działalności handlowej)
995 4 semestry


Po zdobyciu kwaliifikacji i uzupełnieniu wykształcenia do średniego ( w przypadku absolwentów gimnazjum i ZSZ) kursant składa dokumenty do OKE W celu przystąpienia do egzaminu zaowodowego potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
OPISY KWALIFIKACJI
A.18 Prowadzenie sprzedaży

1. Organizowanie sprzedaży

Uczeń:

1) przestrzega zasad przyjmowania i dokumentowania dostaw towarów;

2) dokonuje ilościowej i jakościowej kontroli towarów przeznaczonych do sprzedaży;

3) przestrzega zasad ustalania cen towarów;

4) oznakowuje towary przestrzegając zasad ustalonych w punkcie sprzedaży;

5) stosuje metody i formy prezentacji towarów;

6) informuje klientów indywidualnych i instytucjonalnych o ofercie sprzedażowej;

7) określa formy transportu wewnętrznego i magazynowania towarów;

8) przestrzega norm towarowych oraz norm jakości, dotyczących konserwacji produktów i przechowywania towarów;

9) obsługuje urządzenia techniczne stosowane na stanowiskach pracy;

10) przestrzega zasad przygotowania towarów do sprzedaży;

11) przestrzega zasad rozmieszczania towarów w magazynie i w sali sprzedażowej;

12) prowadzi racjonalną gospodarkę opakowaniami;

13) stosuje przepisy prawa o odpowiedzialności materialnej;

14) zabezpiecza towary przed uszkodzeniem, zniszczeniem i kradzieżą;

15) przeprowadza inwentaryzację towarów.

2. Sprzedaż towarów

Uczeń:

1) charakteryzuje asortyment towarów do sprzedaży;

2) przestrzega zasad obsługi klienta w różnych formach sprzedaży;

3) stosuje różne formy i techniki sprzedaży;

4) określa rodzaje zachowań klientów;

5) przestrzega zasad prowadzenia rozmowy sprzedażowej;

6) udziela informacji o towarach i warunkach sprzedaży;

7) prezentuje ofertę handlową;

8) realizuje zamówienia klientów w różnych formach sprzedaży;

9) dokonuje inkasa należności oraz rozliczeń finansowych;

10) zabezpiecza i odprowadza utarg;

11) wykonuje czynności związane z pakowaniem, wydawaniem oraz odbiorem towaru;

12) obsługuje urządzenia techniczne stosowane na stanowiskach pracy;

13) sporządza dokumenty potwierdzające sprzedaż towarów;

14) stosuje przepisy prawa dotyczące podatku VAT;

15) stosuje przepisy prawa dotyczące praw konsumenta;

16) przestrzega procedur dotyczących przyjmowania i rozpatrywania reklamacji.

A.22 Prowadzenie działalności handlowej

1. Organizowanie działań reklamowych i marketingowych

Uczeń:

1) korzysta z różnych źródeł informacji o rynku;

2) dobiera metody badań i analizy rynku;

3) dokonuje analizy rynku dotyczącej oczekiwań i potrzeb klientów oraz ich zachowań rynkowych;

4) stosuje przepisy prawa dotyczące działalności marketingowej;

5) realizuje zadania związane z działalnością reklamową;

6) dobiera i stosuje narzędzia promocji odpowiednie do oferty handlowej;

7) podejmuje decyzje handlowe na podstawie analizy marketingowych badań rynku;

8) podejmuje decyzje handlowe na podstawie wyników analizy statystycznej;

9) opracowuje plan marketingowy przedsiębiorstwa.

2. Zarządzanie działalnością handlową

Uczeń:

1) korzysta z Polskiej Klasyfikacji Działalności, Europejskiej Klasyfikacji Działalności oraz Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług;

2) przygotowuje oferty handlowe i zapytania ofertowe;

3) dobiera formy sprzedaży do rodzaju działalności handlowej;

4) prowadzi negocjacje handlowe;

5) stosuje przepisy prawa dotyczące działalności handlowej;

6) zawiera umowy kupna lub umowy sprzedaży;

7) sporządza kalkulację cen sprzedaży;

8) przestrzega procedur dotyczących wyboru dostawców oraz zamawiania towarów;

9) przestrzega zasad przechowywania, magazynowania oraz transportu wyrobów i towarów;

10) organizuje przepływ kupowanych oraz sprzedawanych wyrobów i towarów;

11) prowadzi i nadzoruje gospodarkę magazynową;

12) organizuje prace dotyczące ilościowego i jakościowego odbioru towarów;

13) dobiera środki techniczne do wykonania określonych zadań;

14) nadzoruje procesy składowania oraz magazynowania wyrobów i towarów;

15) wykonuje prace związane ze sporządzaniem i archiwizacją dokumentów dotyczących transakcji zakupu lub transakcji sprzedaży;

16) wykonuje czynności związane z przyjmowaniem i rozpatrywaniem reklamacji.

3. Sporządzanie dokumentacji ekonomiczno-finansowej

Uczeń:

1) stosuje przepisy prawa dotyczące prowadzenia rachunkowości handlowej;

2) przestrzega zasad funkcjonowania kont bilansowych i kont wynikowych;

3) ewidencjonuje operacje gospodarcze na kontach bilansowych i kontach wynikowych;

4) wycenia składniki aktywów i pasywów;

5) określa koszty działalności handlowej oraz przychody z działalności handlowej;

6) sporządza kalkulację kosztu jednostkowego i ceny sprzedaży;

7) rozlicza i ewidencjonuje różnice inwentaryzacyjne;

8) stosuje metody ustalania wyniku finansowego;

9) oblicza wynagrodzenie pracowników zatrudnionych w różnych systemach;

10) przestrzega zasad ustalania zobowiązań wobec instytucji publicznoprawnych;

11) sporządza dokumenty dotyczące rozliczeń finansowych, rozrachunków z pracownikami i kontrahentami oraz instytucjami publicznoprawnymi;

12) stosuje metody analizy ekonomicznej;

13) interpretuje podstawowe miary i wskaźniki analizy ekonomicznej;

14) sporządza sprawozdania z realizacji zadań gospodarczych;

15) przestrzega zasad i stosuje metody sporządzania planów rzeczowych i planów finansowych;

16) sporządza biznesplan przedsiębiorstwa.

Po uzupełnieniu wykształcenia do średniego (w przypadku absolwentów gimnazjum i ZSZ) oraz zdobyciu kwalifikacji absolwenci mogą złożyć egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe w celu uzyskania tytułu technika handlowca. Zajęcia odbywają się 2 razy w miesiącu po 2 zjazdy.
Formularz zgłoszeniowy
Skontaktuj się z nami
Infolinia
800 000 230
63 243 77 05
63 249 39 06
PON - PT
8:00 - 15:30