Kawa – słowo często wypowiadane zaraz po przebudzeniu. Tymczasem początki kawy sięgają I tysiąclecia p.n.e. , kiedy to Etiopczycy ziarna kawy gotowali z dodatkiem masła i soli. Do Europy kawa dotarła za sprawą niemieckiego botanika i podróżnika Leonarda Rauwolfa, który o kawie powiedział:
’Bardzo dobry napój zwany przez nich „Chaube”, który jest niemal tak czarny jak inkaust i bardzo dobry na dolegliwości, szczególnie żołądkowe. Spożywają go oni o poranku, w otwartych miejscach, przed wszystkimi i bez najmniejszej oznaki strachu czy ostrożności. Napój popijają małymi łyczkami, tak ciepły jak to tylko możliwe, z glinianych i porcelanowych kubków”.
Dziś picie kawy to cała sztuka obejmująca jej podanie, sposób parzenia, dekoracji. O tym ile elementów wpływa na smak i aromat oraz przyjemność picia kawy wiedzą doskonale bariści. Dokładają oni wszelkich starań aby chwila spędzona przy filiżance kawy stała się niezapomnianą przygodą, którą będzie się chciało powtarzać.
Nasz kurs chce Cię do tego przybliżyć i przyczynić się do tego by Twoja kawa stała się tą niepowtarzalną.